Nog steeds blijken WiFi netwerken vaak niet goed beveiligd te zijn

Vrijwel iedere woning beschikt tegenwoordig over een draadloos netwerk, waarmee het mogelijk wordt om overal in je woning gebruik te maken van draadloos internet. Je gebruikt het WiFi-netwerk voor het internet op je laptop, op je mobiele telefoon en op je tablet. Veel mensen zijn zich echter niet bewust van de beveiliging van deze netwerken, die vaak niet goed op orde is! Als gevolg van lekken in de beveiliging van een WiFi-netwerk kunnen kwaadwillende mensen in de omgeving van je woning inloggen op het netwerk en gevoelige informatie stelen. Denk bijvoorbeeld aan bankgegevens, persoonlijke mailtjes, enzovoorts. Je moet er toch niet aan denken dat dit in handen van een omwonende komt?

 

Waar ontstaan beveiligingslekken in een WiFi-netwerk?

 

Het lijkt zo makkelijk, het installeren van een WiFi-netwerk in huis. Vaak wordt er een uitgebreide handleiding bij een router meegeleverd, zodat je direct aan de slag kunt gaan met het installeren van een draadloos netwerk in huis. Je plugt de netwerkkabel in de router, koppelt de router aan een laptop of computer en stelt snel wat belangrijke instellingen in. Hier gaat het vaak fout! Veel mensen kiezen een erg makkelijk wachtwoord om hun netwerk te beveiligen. Voor omwonenden kan het na een aantal keer proberen mogelijk zijn om het wachtwoord te achterhalen, om zo eenvoudig in te loggen op het WiFi-netwerk. In principe hoeft dit niet direct schadelijk te zijn, mits deze persoon geen vreemde of illegale dingen onderneemt via je internetverbinding.

 

Schadelijker wordt het echter als een kwaadwillend persoon inlogt op de router zelf, wat relatief eenvoudig is als je actief bent op een WiFi-netwerk. Ook hierbij geldt dat het vaak fout gaat bij het instellen van het WiFi-netwerk. Veel mensen wijzigen weliswaar het wachtwoord voor het netwerk zelf, maar denken hierbij niet aan het veranderen van het wachtwoord voor de router. In de meeste gevallen is dit ‘admin’ of ‘welkom’.

 

Beveiligingslekken in een WiFi-router oplossen

 

Twijfel je aan de beveiliging van je eigen WiFi-netwerk en router in huis? Schakel de hulp van een erkende computerexpert in om het WiFi-netwerk door te lichten op beveiligingslekken.