Netwerken

Netwerken komen in tal van verschillende vormen voor, denk bijvoorbeeld aan een WiFi-netwerk, een datanetwerk, een telefoonnetwerk, een netwerk voor interne communicatie binnen een bedrijf, enzovoorts. Deze netwerken brengen de nodige handelingen met zich mee, zoals het opzetten van het netwerk, het onderhouden van het netwerk en waar nodig het verbeteren van een netwerk. Zeker bij een WiFi-netwerk en een datanetwerk is het belangrijk om de beveiliging van deze netwerken regelmatig van een update te voorzien. Door de netwerken te updaten voorkom je dat het netwerk beveiligingslekken bevat, waarmee het voor kwaadwillende mensen mogelijk zou zijn om het netwerk binnen te dringen en gevoelige informatie te stelen.

 

Om de verschillende netwerken op te kunnen zetten kan de hulp van een expert gewenst zijn. Voor de verschillende netwerken zijn verschillende experts nodig. Denk bijvoorbeeld aan een computer- of netwerkexpert voor het opzetten van een WiFi- of datanetwerk, een telecomexpert voor het opzetten van een telefoonnetwerk, enzovoorts.

 

Belang van goede beveiliging in een netwerk

 Zeker binnen bedrijven is het van groot belang dat netwerken van een goede beveiliging worden voorzien. Je moet er toch niet aan denken dat de gevoelige gegevens van particulieren op straat komen te liggen? Ook voor netwerken, zeker Wifi- en datanetwerken, bij particulieren is een goede beveiliging van groot belang. Via beveiligingslekken kunnen kwaadwillende mensen je netwerk binnendringen en zo informatie onteigenen. Denk bijvoorbeeld aan belangrijke mailtjes, gegevens over je bankzaken, enzovoorts.

Standaard worden datanetwerken voorzien van een firewall, waarmee aanvallen van buitenaf zo goed mogelijk worden tegengehouden. Ook WiFi-netwerken zijn standaard voorzien van de nodige beveiliging om inbrekers buiten de deur te houden. Wanneer je deze instellingen verandert kunnen er beveiligingslekken ontstaan. Pas hier dus altijd mee op!

 

Een VoIP-netwerk voor bedrijven

 Binnen bedrijven is ook een VoIP-netwerk erg populair. Een VoIP-netwerk is een netwerk waarmee data en telecom gecombineerd worden tot een nieuw netwerk. Met dergelijke netwerken is het mogelijk om via een dataverbinding te bellen binnen een bedrijf, waardoor er voortaan nog maar een netwerk onderhouden hoeft te worden. Daarbij zijn de kosten voor bellen via een VoIP-netwerk een stuk lager dan de kosten voor bellen via een gewone telecomverbinding.