Bellen

Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen een mobiele telefoon in Nederland. We bellen ermee, sturen sms’jes naar vrienden en familie, gebruiken mobiele data om dagelijks op de hoogte te zijn van het laatste nieuws, enzovoorts. In de meeste gevallen kiest men voor bellen met een mobiele telefoon voor een abonnement, waarbij het toestel inbegrepen zit. Hierbij betaal je maandelijks een percentage van de abonnementskosten voor de mobiele telefoon zelf, zodat deze aan het eind van de looptijd volledig is smartphone-goedafbetaald. Je kunt je abonnement op dat moment verlengen met een nieuw toestel, maar je kunt er ook voor kiezen om je toestel te houden en over te stappen naar een zogenaamd sim only abonnement. Vaak is dit veel voordeliger, omdat je maandlasten lager liggen! Je betaalt immers niet langer voor het aflossen van een mobiele telefoon. Eventueel zou je ook voor de traditionele simkaart kunnen gaan. Hiervoor betaal je alleen met wat je verbruikt en kom je nooit voor verassingen te staan.

 

Traditionele manier van mobiel bellen

Bellen met je mobiele telefoon is tegenwoordig op verschillende manieren mogelijk. Traditioneel gezien maakt je mobiele telefoon verbinding met een GSM mast in de omgeving, waarna je verbonden wordt met het algehele telecomnetwerk. In Nederland zijn er momenteel drie providers die een eigen netwerk hebben, de rest van de providers maakt gebruik van een van deze drie netwerken (Vodafone, T-Mobile en KPN). Wanneer je toestel verbonden is kun je bellen, sms’en en mobiel internetten. Mocht je met de auto of trein van de GSM mast vandaan gaan, dan zoekt de telefoon opnieuw naar de dichtstbijzijnde GSM mast om opnieuw verbinding te maken.

 

Mobiel bellen via internet

Een andere manier om te bellen met je mobiele telefoon is door gebruik te maken van je mobiele data of een openbaar WiFi-netwerk. Je kunt in dat geval kiezen voor een app als Skype of Whatsapp, waarmee het tegenwoordig mogelijk is om mobiel te bellen. In dit geval verloopt het telefoongesprek via je mobiele data en niet via de belminuten uit je abonnement. Zeker wanneer je vaak de beschikking hebt over een openbaar WiFi-netwerk is dit een goedkope oplossing. Let wel, je kunt alleen bellen met mensen die ook gebruik maken van deze apps. Op internet vind je meer op mobiele applicaties die bellen via internet mogelijk maken.